První jednání o Hypo, prodej bytu a něco málo o pozemku

Tak máme za sebou první jednání o hypotéce. Zatím nezávaznou kalkulaci u KB. Vzhledem k tomu, že máme hypo na byt u KB a fixace nám končí až za rok nejspíš nás nemine pokuta za předčasné splacení. Pokusíme se dojednat, aby to bylo co nejméně. Osobně to moc nechápu. Chceme splatit byt a u stejné banky si vzít velkou hypotéku. Bance se to maximálně vyplatí a proto bychom byli rádi, kdyby jsme nic platit nemuseli. Uvidíme, co se nám podaří vyjednat. Nabízená hypotéka na pozemek a dům je zatím nedostatečná, takže uvažujeme o tom vzít si hypo na pozemek a příští rok na dům. Snad na tom budeme finančně lépe, aby se zadařilo.



Protože jsme se asi před dvěma měsíci zamilovali do jednoho domu a chtěli ho koupit, rovnou jsme si udělali inzerát na byt na bezrealitky.cz. První zájemci, kteří se ozvali (no ozvali, spíš nás celý den bombardovali telefonáty) byli realitní makléři. I když jsme do inzerátu dali, aby nám nevolali, stejně volali. Za chvíli je to ale přestalo bavit a začali se ozývat první opravdoví zájemci. Btw, pokud se vám ozve realiťák, že má na vaši nemovitost kupce s hotovostí, nic mu nevěřte, nic nepodepisujte. Je to jejich typický trik. Jeden takový k nám také přišel. A pak se náš byt objevil na jejich serveru, byť jsme jim nic takového nepovolili. Hrůza. Zhruba po měsíci a půl přišli zájemci a včera jsme si s nimi plácli. Přesně v ten den, kdy jsme si dali první ofiko schůzku se zprostředkovatelem prodeje pozemku...

A jak to bylo s výběrem pozemku? Někdo ho hledá léta a někdo ho najde za pár měsíců. My po pozemcích nebo domech koukáme už druhým rokem. Jak už jsem se zmínila, chtěli jsme koupit jeden úchvatný dům. Byl úchvatný až do druhé návštěvy, kdy jsme si na prohlídku přizvali stavební dozor a ten odhalil zásadní nedostatky v rekonstrukci. Takže se mi zhroutil sen o krásném domě, co měl duši. A tak jsme se začali poohlížet po pozemku, protože druhý takový krásný dům už bychom asi nenašli. Proto jsme se rozhodli si postavit svůj přesně podle našich představ.

Byli jsme ochotní zajít až 10-15 km za Prahu. Protože v Praze jsou pozemky drahé. A protože nám to až tak nevadí z Prahy vypadnout. Jak už to tak bývá. Pražáci mají metropole plné zuby a mimopražáci se třesou na bydlení v centru. Trh je v rovnováze ne? My jsme chtěli krásný výhled, který nebude kazit podnikatelské baroko odvedle. Nechtěli jsme pozemek na poli, kde každý má svůj vyhrazený čtvereček. Prostě žádný satelit, žádný stereotyp. Něco originálního se nakonec našlo. Vlastně to našel náš kamarád a my se rozhodli si koupit pozemek hned vedle. Takže tam nebudeme sami. Můžeme na výstavbě spolupracovat, sjednotit oba projekty tak, abychom si nevadili ve výhledu. Máme před sebou podpis rezervační smlouvy jak na prodej bytu, tak i na koupi pozemku. Až bude náš, ukážu vám fotky :)) Tak nám držte palce ať se z toho papírování nezblázníme.

Komentáře

  1. Pěsti držím moc moc! Ale je vidět, že máte kuráž, takže určo bude vše OK. Také miluji domy s duší, ale bohužel to obvykle dopadá tak, jak popisujete vy. Tak hodně síly přeji. Zdraví Lu z Moravy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nás to dost mrzelo, protože to byl opravdový skvost mezi starými domy a o to víc, že rekonstrukce byla dělaná jen na oko, protože jinak už by byl domeček náš s minimem dalších nákladů. Kuráž máme a problémy si zatím nepřipouštíme, na to je dost času. díky a doufám, že budeš dál sledovat náš boj za lepší bydlení :))

      Vymazat
  2. Také držím palce, ať vám vše vyjde podle představ ;-) Já si dobře pamatuju, když se rozhodli rodiče pro dům, v mých 15 letech jsme se tam stěhovali a když jsem viděla, co všechno to obnáší a kolik starostí s tím je a to i potom, co je dům hotový, vlastně s tím jsou pořád nějaké trable, nějak mě to vyléčilo :-D Jsem šťastná za byt. Ale to je zřejmě dané také tím, že nemám moc vztah k zahradě a dům bez zahrady nemá podle mě moc smysl a na to, abych měla tak krásnou zahradu jako mají rodiče, nemám nervy. Ale sen je to moc pěkný :-) I když problémy se sousedy jsou i v domě, bohužel, pokud člověk nebydlí zrovna na samotě..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat